Bezlepkové svačiny v Sama doma

Bezlepkové svačiny pro všechny. Jde to i bez instantních směsí. Chutnalo přítomným dětem? A je lepek takový strašák?

A tak se stalo, že s televizní zkušeností stoupá i moje sdílnost, čímž samozřejmě narážím na časový rámec. Televizní čas je neoblomný a vecpat všechno zajímavé do pár minut je téměř nemožné. Mám vždy po vysílání zvláštní pocit, že to povídání nebylo srozumitelné, bylo moc rozkouskované a že jsem vlastně vůbec nic neřekla. Krásná ukázka jak si s námi umí mysl hrát, tedy tohle je takový slabý odvar, ale pěkně názorný ? Výsledek byl zatím vždycky koukatelný. Pro mě je to hra, která moc baví i když těžko lze neznalému popsat to úsilí vynaložené na detailní plán co, kdy a jak v každé chvilce vysílání budu připravovat.

V prvním vstupu

jsme si ukázali směs na domácí tyčinky z vloček, rozinek a ořechů. Přišlo taky na ghí, kterému se v našich podmínkách podobá přepuštěné máslo. Povídám o pohankové mouce a buchtičkách, které budu péct.

Ve druhém vstupu

natírám placku z pohankové mouky přepuštěným máslem. Jsou ovesné vločky bezlepkové? Už mimo záběry naplním placku kozím žervé, domácí tymiánovou hořčicí, proužky mrkve a natrhanou bazalkou. Filip ze seriálu S Hubertem do lesa drží bezlepkovou dietu. Ne, tohle nebylo plánované. Jsem napnutá, jestli dětem placky budou chutnat. Děti jsou bezprostřední a to mě baví. Na obrazovce není znát, jak Filip na Elišku mrkne, jakože dobrý. Tetelím se radostí.

Na závěr si placky daly i moderátorky a že jim chutná z fotky v archivu doslova čiší .

Tu placku si klidně udělejte z mouky špaldové nebo kukuřičné. Vždy ale přidávejte olej a vodu po částech, konzistence je pokaždé jiná. Těsto z kukuřičné mouky je nejméně konzistentní, formuji jej v rukách (váleček použít nelze) a placky skoro se roztíkají, na řádně rozpálené pánvi ale ztuhnou a fungují skvěle i jako příloha k hlavnímu jídlu.

Třetí vstup

Různé tvary tyčinek, plním placku patizonem, kozy nemám. Mluvím o domácí hořčici. Říkáte dětem vše o tom, co jim dáváte do jídla? Téměř rovný předklon do trouby a pohankovou buchtu se švestkami vytahuji na poslední chvíli, ale pár záběrů ještě stíháme. Samozřejmě se dá upéct do jakékoliv formy. Toto množství je na menší formu – kulatou o průměru 26 cm, hranatou cca 25×15 cm.

Kdybychom se dostali k problematice bezlepku, řekla bych vám… přečtěte si rozhlasový rozhovor s Milanem Calábkem. Cítím to podobně jen s tím rozdílem, že nemám potřebu vyhýbat se lepku docela a přijde mi přirozené brát do hry i staré nešlechtěné obiloviny jako pšenice špalda, jednozrnka nebou dvouzrnka. Ty totiž obsahují lepku mnohem méně (udává se 10% oproti 50 a více % ve šlechtěné pšenici) a díky dobré odolnosti je není třeba nijak zvlášť chemicky ošetřovat, obvykle se pěstují v režimu bio.

Konec konců i ájurvéda doporučuje některým dóša typům vyhnout se pohance, prosu a kukuřici. Individuální konstituce vyžaduje individuální přístup. To je to nejpřirozenější, co pro své tělo můžete udělat… začít mu naslouchat.