Banánový muffin nebo koláč

Banánový muffin je univerzální. Snese bezlepkovou úpravu i variantu s lepkem. Místo vajec je nacpán banány. Máme jej doma ze všech moučníků poslední dobou nejraději.

Původní recept jsem našla na malebném blogu veganotic.blogspot.com. Je to tam inspirující a fotograficky moc povedené. Co do zdravovědy ty recepty ale pokulhávají. Je přítomna řada veganských sladkostí, co postrádají vejce a máslo, ale rafinovaným cukrem a bílou moukou jsou nacpané k prasknutí. Některé slané pochoutky zase obohacuje bujón „z kostky“, byť v bio kvalitě.

Ani štítek bio není někdy zárukou zdravé stravy. Umělý bujón je v živé a tedy čerstvé kuchyni tabu a s moučkovým cukrem nebo bílou moukou je už dopředu zaděláno na problém (diabetický, celiatický, alergický a kdovíjaký další).

Banánový muffin v lehčí úpravě

Nebyla bych to já, abych si recept na banánovou buchtu neupravila. Ladila jsem jej celkem pětkrát a dovedla k obrazu svému. Méně banánů, bezlepková mouka a sirup. Můžete ubrat ještě jeden banán a přidat vejce a pořád to bude fungovat. Přitom následující pečení můžete brát zároveň jako zkoušku výroby domácího rostlinného mléka.

Těsto na banánový moučník je dost tvárné a zvládne být narozeninovou buchtou i muffinem… ty nejvíc ocení děti. Do těsta na závěr lze přimíchat trošku čerstvého a pevného (nikoliv tvrdého) ovoce. Zkoušela jsem kousky rebarbory a dokážu si vevnitř představit i borůvky, maliny či ostružiny případně na kousky nakrájené pevnější meruňky či hrušky. Povrch s oblibou sypu nahrubo podrcenými nepraženými kakaovými boby nebo sezamem. Recept je velmi stručný.

Banánový koláč a nebo muffin

Čtyři zralé rozmačkané banány smíchejte s 90 g rostlinného mléka, 90 g oleje (volím argan a oliváč, ale stačí jen olivový), 90 g sirupu javorového nebo palmového cukru (někdy zkuste i verzi jen s banány bez přídavku sladidla). Ochutnejte. Metlička, pěkně to celé prošlehejte.

V jiné míse 280 g mouky (obvykle špaldovka, dnes bez lepku jáhlová a pohanková, zkuste i mandlovou) plus špetka skořice plus lžička jedlé sody a lžička bio prášku do pečiva.

Sypké do tekutého. Zamíchat. Do toho ještě 150 g najemno mletých ořechů a semínek (teď vlašáky, para a dýňová). Do formy (perfektní je jako muffin), případně posypat povrch a péct na 180. Kontrolovat, je upečený do 20 minut.