Sváteční bábovka

Výživná sváteční bábovka z najemno pomletých ovesných vloček překvapí jedním citrónovým trikem a naprosto famózní kresbou díky formě Nordic Ware z eshopu Denis Henry.

Sladká chuť je láska

Výsledná barva bábovky nemůže být jiná, než tmavá. Je to díky sušené třtinové šťávě a také kakau/karobu. Ale můžete na vysypání formy použít mandlovou mouku, takže bábovka pak nebude tolik tmavá.

Tento moučník je bezlepkový, použijete-li bezlepkové vločky a chuťové pohárky laskavě pohladí sladkou chutí, která – jak říká ájurvéda – souvisí s láskou, radostí, soucitem, štěstím a blažeností a v míře tak akorát povzbuzuje růst a sílu tkání… Kdo by to nechtěl, viďte. Jenže je třeba si ohlídat tu správnou míru a taky formu sladké chuti, kterou do sebe dáváme.

V knížce Vtipné kaše se rozepisuji o tom, co nadmíra sladké i ostatních chutí způsobuje za zdravotní a psychické problémy. Kromě 46 sladkých a slaných receptů na kaše i bezlepkové a bezlaktózy a veganské je celá půlka knihy naučná a pojednává o obilovinách a pseudoobilovinách, rostlinných alternativách mléka, sladidlech, vhodných tucích a olejích, oříšcích a dalších doplňcích, které se hodí nejen na kaše.

Citrónová šťáva v bábovce je v tomto případě nepostradatelná a díky bio citronu můžete použít i kůru, kterou nastrouháte dovnitř. To napouštění chlebíčku citronovou šťávou až po dopečení je trik, který se odrazí na výsledné sametově citrónové chuti.

Forma Bavaria Nordic Ware zaručuje i dokonalý estetický zážitek. Bábovka má nádhernou kresbu a bezvadně se z formy vyklápí. Vybrat si lze ze široké škály dalších forem. Určitě si k tomu pořiďte i praktický kartáček na čištění všech těch zákoutí a záhybů.

Bábovka

Na 1 formu

Suroviny:

  • 300 g ovesné mouky (jemně mleté ovesné vločky)
  • 100 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí) + trocha na vysypání formy
  • 150 g másla (ideálně přepuštěného) + kousek na vymazání formy
  • 50 g olivového oleje
  • 180 g panely (sušená třtinová šťáva)
  • 300 g tvarohu (ideálně z farmy)
  • 4 vejce (ze dvora)
  • 100 ml mléka (kravské, kozí, rostlinné – jak je libo)
  • 2 lžičky jedlé sody (bez hliníku)
  • 1 bio citron
  • špetka soli
  • kakao nebo karob na vysypání formy
  • volitelně velká špetka mletého kardamomu

Postup:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Formu vymažte máslem a vysypte kakaem nebo karobem.

Žloutky oddělte od bílků. Žloutky utřete postupně s panelou (asi 3 lžíce si nechte na polevu), máslem (a olejem) a nakonec s tvarohem a mlékem. Přidejte najemno nastrouhanou citrónovou kůru.

Smíchejte mouky společně s jedlou sodou a špetkou s soli (případně kardamomem). Moučnou směs přisypte do tekutého základu.

Bílky ušlehejte na sníh (pomůže k tomu i špetička soli) a zamíchejte opatrně do těsta.

Připravené těsto vlijte do formy a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejli zapíchnutou do bábovky nevytáhnete suchou.

Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z citrónu (můžete ji pak přecedit přes sítko) a smíchejte ji se 3 lžičkami panely.

Po vytažení z trouby propíchejte bábovku špejlí a přelijte citrónovým sirupem. Podávejte posypané kakaem nebo karobem.

Získej výživnou inspiraci přihlášením k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.