Pohankové perníčky

Stačí zvolit vhodný druh mouky, přidat jednu kouzelnou přísadu a v troubě vyrostou pěkně kypré pohankové perníčky.

Dnes už není žádný problém upéct bezlepkové cukroví za velmi slušnou cenu. Na trhu jsou k mání takové bezlepkové možnosti,  že není třeba vyhledávat speciální směsi mouky. Ty mi ani nevyhovují (cenou ani složením). K dobrému bezlepkovému pečení nepotřebujete dokonce ani žádné další speciální přísady. Vystačíte si s tou SPRÁVNOU MOUKOU a informací, jak a co spolu namíchat. Co se perníčků týče, vám to vše teď řeknu.

Pohankové perníčky: kypřejší, než špaldové

Svoje první pohankové perníčky jsem pekla teprve letos. Byl to experiment s nejasným výsledkem, o kterém už vím, že stojí za to. A teď to budete vědět i vy. Až poběžíte do obchodu pro pohankovou mouku, sáhněte nejraději po té OD ŠMASTRLY. Já peču jedině s ní a bezlepkové těsto mi s ní perfektně funguje.

S pohankovým těstem na perníčky se pracuje jako s plastelínou. Poměrem surovin jsem vycházela z perníčků, co jsou hned měkké a co je obvykle peču z jemně mleté špaldové mouky viz. recept tady. Na fotce vidíte světlé těsto pohankové a to tmavé je celozrnné špaldové. Pohankové těsto JE MĚKČÍ a tak trochu víc lepivé, tak nezapomeňte vál poprášit, než začnete pracovat. Vše se odehrává v bezlepkových hranicích, takže i poprašek nezapomeňte pohankově.

Možná se divíte přítomnosti moučkového cukru v receptu. To byste u průvodkyně vědomou výživou asi nečekali. Tady je třeba přimhouřit oko. Tyto perníčky mají být hned po upečení měkké. Měkké jsou, jsou-li vlhké. Vlhkost dobře drží právě moučkový cukr. Vyrobte si svůj vlastní – z tmavého třtinového cukru, který rozmixujete v kafemlýnku. Cukr se tím nestane zdravějším, ale aspoň bude obsahovat minerály, které přirozeně obsahuje a tělo nebude při jeho zpracování sahat do zásob minerálů, kterých i tak máme často málo.

Jak na měkké perníčky

Jen pozor, tyhle měkké perníčky můžou začít po týdnu na vzduchu tvrdnout. Pomoc je jednoduchá, do krabice k nim zavřete ROZKROJENÉ JABLKO. To zajistí správnou vlhkost, kterou perníky natáhnou. Stejný jablečný fígl použijte na perníčky, co je necháváte normálně rozležet. Funguje spolehlivě.

Pohankové perníčky

Suroviny:

  • 400 g hladké pohankové mouky (nejlépe Šmajstrla) + na poprášení válu
  • 50 g moučkového cukru
  • 130 g tekutého medu
  • 50 g měkkého másla
  • 2 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička perníkového koření (kupovaného nebo dle instrukcí níže)
  • 1 lžička kukuřičného škrobu
  • případně 1 žloutek na potření

Postup:

Smíchejte všechny suché přísady, přidejte ostatní suroviny a zpracujte měkké těsto – pomůže robot, ale jde to dobře i ručně. Hotové těsto zabalte do fólié a dejte přes noc do lednice odležet.


Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia a nachystejte dva plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Případný žloutek na potírání rozmíchejte se lžící kohoutkové vody.


Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte tvary, které rovnou zdobte pomocí nějakého tvořítka a za použití zbytků těsta. Ozdobené perníčky skládejte na plech – těsto je měkké, pomozte si špachtlí.

Pečte asi 8 minut. Zkušenost říká, že v každé troubě je to trochu jinak. Moje bývají upečené doma za osm minut, u rodičů za pět až šest. Stůjte u trouby a kontrolujte, perníky se lehce bleskurychle připálí.


Ihned po vytažení potřete povrch perníčku žloutkem. Když nepotřete, nebudou se perníčky tak lesknout, ale jedlé budou i tak. Nechejte vychladnout na mřížce. Pak můžete hned ochutnat, nebo poskládejte do krabice a dejte do chladu.

DOMÁCÍ PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

V hmoždíři podrťte hřebíček s anýzem a kardamomem, nakonec vmíchejte mletou skořici. Množství sázejte od oka a vylaďte dle chuti. Místo hmoždíře lze použít třeba mlýnek na kávu.

Mraky bezlepkových receptů…

… najdete v e-booku Lehkost na talíři a v těle, ke kterému zdarma dostanete také e-book Toxické kombinace potravin a další bonusy.

Skočte si pro něj sem.