Místo obligátního špenátu na Zelený čtvrtek zkuste toto zelené těsto. Je lowcarb a bez lepku a luxusní chuti. Nemáte vaflovač? Nevadí, upečte si placky.
K vaflím / plackám se hodí podávat dip. Já umíchala tvarohový s růžovým pepřem a trochou mletého kardamomu. Dovedu si k tomu ale představit třeba avokádový dip nebo rovnou guacamole.
Suroviny na 4 vafle / placky:
- 100 g zelených listů – polníček, špenát, rukola, bršlice kozí noha, ptačinec žabinec, listy pampelišky… co vám přijde pod ruku
- 10 – 20 g petrželky nebo kopru nebo koriandru nebo natě fenyklu nebo jarní cibulky nebo směs toho všeho
- 50 g nastrouhaného sýra – Blaťácké zlato / mozzarella na strouhání / Ementál
- 50 g mandlové mouky – jemně pomleté mandle
- čerstvě mletý pepř
- sůl – ideálně růžová himálajská
- 2 vejce – ideálně slepic ze dvora
- přepuštěné máslo na vymazání vaflovače nebo na smažení placek
Do mixéru navrstvěte všechnu zeleň a vejce – vždy část zeleně a na to vejce, pak další část zeleně a vejce.
Rozmixujte.
Přidejte mandlovou mouku, strouhaný sýr, sůl a pepř a znovu promixujte.
Pečete vafle na rozehřátém a přepuštěným máslem vymazaném vaflovači nebo tvořte a pečte placky na pánvi.
Podávejte s dipem z tvarohu nebo avokáda.