Tvarohový mazanec

Oblíbili jsme si tvarohový mazanec. Peču jej den předem, protože odpočinek přes noc mu náramně prospěje. Druhý den je mazanec krásně vláčný a nejlíp chutná s kouskem másla. Dá se upéct bezlepkově z pohankové mouky, ale tohle dílo rozhodně není bez cukru. Koho to netrápí, cukrově sladce pohladí duši a užije si vláčnost i proteinové benefity tvarohu.

Historie receptu sahá k pohádce o vánoční tvarohové štole od bývalé rozhlasové kolegyně Ivety. Nám doma to těsto tak chutná, že jsme jej adoptovali i na Velikonoce. Děj se vůle Boží, že jo 🙂

Tvarohový mazanec

Suroviny na 1 bochník:

  • 350 g hladké mouky (ideálně špaldové jemně mleté, vyzkoušet můžete i pohankovou)
  • 150 g rozpuštěného másla (ideálně od farmářovy krávy) + dalších asi 50 g na dokončení
  • 100 g cukru tmavého třtinového (nehodí se melasový) + trocha moučkového cukru na dokončení, lze to ale i bez něj
  • 6 vrchovatých lžiček kypřícího prášku z vinného kamene
  • 250 g měkkého tvarohu (zase ideálně od farmářovy krávy)
  • 2 vejce (slepic ze dvora)
  • dle libosti (nebo vůbec) rozinky, mandlové plátky či jiné nasekané oříšky

Postup:

Mouku smíchejte s kypřícím práškem a prosejte do mísy. Přidejte cukr, vanilkový cukr, rozpuštěný tuk, vejce a tvaroh. Přísady dobře propracujte – rukou nebo mixérem.

Těsto dejte na pomoučený vál, přidejte rozinky, oříšky a ručně propracujte v hladké těsto.

Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a šup tvarovat: na pomoučeném vále vyválejte obdélníkovou placku o síle asi 3 cm. Delší okraje složte proti sobě tak, aby se ve středu dotýkaly. Přehněte podélnou stranou ještě na polovinu.

Štolu položte na plech vyložený papírem na pečení a pro udržení tvaru kolem ní obtočte pruh alobalu. Posypte ji plátky mandlí nebo nasekanými oříšky a dejte péct do vyhřáté trouby.

Pečte při 180 stupních Celsia (160 stupních v horkovzdušné troubě) 35 až 45 minut. Po upečení štolu ihned potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem. Vyzkoušela jsem, že to jde i bez cukrového posypu, kdo ale rád sladké, moučku nahoře ocení.

Přihlaste se k odběru novinek a buďte v obraze, až napublikuji další výživné recepty…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.