Švédský jablečný koláč

Švédský jablečný koláč

Skoro jako z Ikea. No jo, to nemyslím vážně. Tento švédský jablečný koláč je stopro lepší, než cokoliv z jídelny obchoďáku Ikea. To si pište. Stačí na něj čtyři jablka, ovšem sníst se dá celý i ve dvou lidech. Už je to tak.

Koho baví různé švédské dezertíky, může zkusit tuhle jablečnou alternaci u sebe doma. Kdy jindy, než na podzim, když jablka skoro samy skáčou ze stromu rovnou do kuchyně. Na tento recept jsem kdysi přišla v OnaDnes. Je mi sympatické, že nevyžaduje prášek do pečiva a že si libuje i v lehčí verzi s olejem a menším množstvím cukru. Co jiného taky ode mě čekat, v pohotovosti mějte taky špaldovku.

Koláč funguje taky jako fajn buchta NA PLECH, stačí suroviny vynásobit dvěma. Jablek na vyšší plech naskládáte i víc a výsledek bude v řezu o maličko vyšší, než vidíte na fotce. Tak směle do toho.

Švédský jablečný koláč

do kulaté formy o průměru 26 cm, hrnkem se rozumí objem 250 ml

Suroviny:

  • 4 jablka oloupaná, zbavená jádřinců a nakrájená na tenké plátky
  • 1 hrnek hladké špaldové mouky (nebo zkuste ovesnou mouku)
  • 100 g rozpuštěného másla
  • 30 g řepkového nebo olivového oleje
  • 3/4 hrnku sladidla – tmavý třtinový cukr, ale raději cukr muscovado
  • 2 rozšlehaná vejce
  • špetka soli
  • muškátový oříšek
  • mletá skořice
  • něco na vysypání formy (oves mletý nahrubo, krupice)

Postup:

Formu vymažte máslem a vysypte. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.


Plátky jablek naskládejte do formy a zalijte je následující směsí:


prošlehejte cukr s máslem a olejem, do toho zašlehejte vejce. Přidejte mouku, sůl, trošku strouhaného muškátového oříšku a dvě zarovnané lžičky skořice.


Pečte zhruba 45 minut.