Meruňkové knedlíky celozrnné

Už jste si letos dali meruňkové knedlíky? Pěkně s tvarohem a polité máslem? Ještě ne? Tak to si pospěšte. Nezbývá moc času, než ze stromu spadne poslední meruňka. Poctivou českou knedlíkovou bombu jednou za rok nelze přece vynechat!

Knedlíky obecně nejsou zrovna dietní záležitostí… se říká. Ono záleží, jak to máte nastavený v hlavě. Ano, je to pro tělo zátěž, kdybyste tohle jedli každý den. Jenže to vy nejíte. Takže se pěkně uklidněte a máte-li sladké koule rádi, klidně si jednu porci za sezónu dopřejte. Se špaldovou a javorovým sirupem je to přece jenom mnohem stravitelnější.

Ano, opět hraje roli celozrnná mouka a dědovo vejce. Na scéně můžete od domácího tvarohu společně s meruňkami z naší zahrádky očekávat strhující představení. A co víc, meruňky mají díky vysokému obsahu ß-karotenu posilující efekt na vlasy, nehty a pokožku. Ejhle, rázem máme z meruňkových knedlíků skoro zdravý oběd.

Meruňkové celozrnné knedlíky

Suroviny na 4 porce:

  • 500 g mouky (ideálně špaldová, v nouzi může být celozrnné jemně mletá)
  • plus 1 polévková lžíce oné mouky
  • 325 ml vlažného mléka od šťastné krávy
  • 15 g droždí
  • 1 lžička tmavého třtinového cukru
  • 1 vejce od slepic ze dvora, pokojové teploty
  • špetka soli

    Náplň:
  • asi 300 g meruněk

    Při podávání:
  • 250 g farmářského tvarohu
  • javorový sirup
  • rozpuštěné máslo (ideálně v bio kvalitě)

Postup:

Droždí utřete s jednou čajovou lžičkou cukru krupice do kašičky, přidejte jednu lžíci hladké mouky, přilijte vlažné mléko, dobře promíchejte a nechejte zakryté utěrkou při pokojové teplotě vzejít kvásek. Trvá to asi 20 minut.

Mouku, špetku soli a vejce smíchejte s kváskem a vypracujte těsto, které se nebude lepit. V případě potřeby přidejte trošku polohrubé mouky. Těsto v míse zakryjte utěrkou a nechte při pokojové teplotě kynout asi hodinu, až hmota zdvojnásobí svůj objem.

Z těsta rukou odkrajujte tlusté placky, do jejichž středu vkládejte meruňky (celou nebo jenom půlku) a tvořte knedlíky. Do středu meruňky můžete ještě nasypat lžičku krupicového cukru, pokud je ovoce kyselejší.

Knedlíky vhoďte do vroucí osolené vody a vařte pod poklicí asi 5 minut. Pak poklici sejměte, knedlíky otočte a vařte ještě 3 minuty odkryté.

Hotové knedlíky vyjměte a propíchejte vidličkou. Podávejte posypané tvarohem, moučkovým cukrem a polité trochou rozpuštěného másla.