Bezlepkové mufiny s kokosem, citronem a levandulí

Bezlepkové mufiny s kokosem, citronem a levandulí

Trvalo to, než jsem se naučila skvělé bezlepkové moučníky bez kupovaných směsí, jen ze základních surovin. V tomto případě sehrálo roli pár kapek správné citrónové esence ve správný okamžik.

Kromě toho, že dneska pečeme bez lepku, pečeme taky bez mléčných výrobků, k čemuž budete potřebovat některé rostlinné mléko, třeba kokosové nebo oříškové.

A taky přepuštěné máslo…

… to jsem ukazovala live v úterý 7. února 2017 přímo ve vysílání pořadu Dobré ráno na ČT2. Záznam  najdete v archivu Dobrého rána na webu České televize.

Přepuštěné máslo

Tyto mufiny jsem pekla mnohokrát, a tak můžu s klidem prohlásit, že místo mouky kukuřičné a rýžové použijte v pohodě a ve stejném poměru mouku špaldovou, když vás lepek tolik netíží.

A taky musím podotknout, že v dávce mufinů s kypřícím práškem od Natural Jihlava zůstal prapodivný ocásek chuti pracího prášku. To bych opakovat nechtěla. Raději používám a vřele doporučuji kypřící prášek z dm drogerie, jakožto sázku na jistotu.

Proč levandule?

Inu proto, že voní. A taky zlepšuje střevní peristaltiku a.. působí antibioticky a.. povzbuzuje slinivku břišní k vyšší tvorbě enzymů a.. uklidňuje, zejména tlumí bolesti hlavy psychického původu. Levandule v podstatě nemá kontraindikace, ale herbář uvádí, že po dobu těhotenství a kojení  není doporučována.

Bezlepkové mufiny s kokosem, citronem a levandulí

Suroviny:

  • 100 – 120 g polohrubé kukuřičné mouky (bio nejlépe)
  • 50 g jemné rýžové mouky
  • 1 vejce pokojové teploty (domácí, z farmy,.. žádné trojky)
  • 150 ml mléka pokojové teploty (kokosové nebo oříškové)
  • 100 g rozpuštěného přepuštěného másla – ghí
  • 110 g plus dvě lžičky panely / tmavého třtinového cukru / cukru muscovado
  • 70 g strouhaného kokosu – nebo mix kokos a mleté mandle
  • 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1 lžíce sušených levandulových květů (2 lžíce čerstvých) – raději ne v těhotenství a malým dětem NEBO vanilkový cukr
  • šťáva z jednoho citronu – asi patnáct, dvacet lžiček
  • špetka soli

 

Postup:

Rozpalte troubu na 170 horkovzduchem, 180 obyč.

V míse metličkou prošlehejte rozpuštěné ghí se sladidlem. Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte. Přilijte tři, čtyři lžíce teplé vody. Prošlehejte.

V jiné míse vidličkou načechrejte mouky, sůl, kypřící prášek, kokos, případně mandle a levandule nebo vanilkový cukr.

Vsypte sypké do tekutého a promíchejte.

Lžící přeneste do forem na mufiny. Posypte čím chcete – sezam, drcené konopné semínko, černucha,…

Pečte 20 minut.

Šťávu z citronu smíchejte se dvěma lžičkami panely či jiného sypkého sladidla. Důkladně rozmíchejte.

Vytáhněte z trouby, mufiny propíchejte špejlí a lžičkou nanášejte citrónovou cukrovou směs – na každý mufin aspoň dvě lžičky.