Trvalo to, než jsem se naučila skvělé bezlepkové moučníky bez kupovaných směsí, jen ze základních surovin. V tomto případě sehrálo roli pár kapek správné citrónové esence ve správný okamžik.
Kromě toho, že dneska pečeme bez lepku, pečeme taky bez mléčných výrobků, k čemuž budete potřebovat některé rostlinné mléko, třeba kokosové nebo oříškové.
A taky přepuštěné máslo…
… to jsem ukazovala live v úterý 7. února 2017 přímo ve vysílání pořadu Dobré ráno na ČT2. Záznam najdete v archivu Dobrého rána na webu České televize.
Tyto mufiny jsem pekla mnohokrát, a tak můžu s klidem prohlásit, že místo mouky kukuřičné a rýžové použijte v pohodě a ve stejném poměru mouku špaldovou, když vás lepek tolik netíží.
A taky musím podotknout, že v dávce mufinů s kypřícím práškem od Natural Jihlava zůstal prapodivný ocásek chuti pracího prášku. To bych opakovat nechtěla. Raději používám a vřele doporučuji kypřící prášek z dm drogerie, jakožto sázku na jistotu.
Proč levandule?
Inu proto, že voní. A taky zlepšuje střevní peristaltiku a.. působí antibioticky a.. povzbuzuje slinivku břišní k vyšší tvorbě enzymů a.. uklidňuje, zejména tlumí bolesti hlavy psychického původu. Levandule v podstatě nemá kontraindikace, ale herbář uvádí, že po dobu těhotenství a kojení není doporučována.
Suroviny:
- 100 – 120 g polohrubé kukuřičné mouky (bio nejlépe)
- 50 g jemné rýžové mouky
- 1 vejce pokojové teploty (domácí, z farmy,.. žádné trojky)
- 150 ml mléka pokojové teploty (kokosové nebo oříškové)
- 100 g rozpuštěného přepuštěného másla – ghí
- 110 g plus dvě lžičky panely / tmavého třtinového cukru / cukru muscovado
- 70 g strouhaného kokosu – nebo mix kokos a mleté mandle
- 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
- 1 lžíce sušených levandulových květů (2 lžíce čerstvých) – raději ne v těhotenství a malým dětem NEBO vanilkový cukr
- šťáva z jednoho citronu – asi patnáct, dvacet lžiček
- špetka soli
Postup:
Rozpalte troubu na 170 horkovzduchem, 180 obyč.
V míse metličkou prošlehejte rozpuštěné ghí se sladidlem. Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte. Přilijte tři, čtyři lžíce teplé vody. Prošlehejte.
V jiné míse vidličkou načechrejte mouky, sůl, kypřící prášek, kokos, případně mandle a levandule nebo vanilkový cukr.
Vsypte sypké do tekutého a promíchejte.
Lžící přeneste do forem na mufiny. Posypte čím chcete – sezam, drcené konopné semínko, černucha,…
Pečte 20 minut.
Šťávu z citronu smíchejte se dvěma lžičkami panely či jiného sypkého sladidla. Důkladně rozmíchejte.
Vytáhněte z trouby, mufiny propíchejte špejlí a lžičkou nanášejte citrónovou cukrovou směs – na každý mufin aspoň dvě lžičky.