Bezlepkové muffiny s kokosem, citronem a levandulí

Bezlepkové mufiny s kokosem, citronem a levandulí

Trvalo to, než jsem se naučila péct skvělé bezlepkové muffiny a moučníky obecně bez kupovaných směsí, jen ze základních surovin. Když pečete a vaříte ze základních surovin, máte jistotu, že to, co dáváte do úst je pro vás opravdu to nejlepší. Pro dokonalou chuť v tomto případě sehrálo roli pár kapek správné citrónové esence ve správný okamžik.

Kromě toho, že v tomto receptu pečeme bez lepku, pečeme taky bez mléčných výrobků, k čemuž budete potřebovat některé rostlinné mléko, třeba kokosové nebo oříškové.

A taky přepuštěné máslo…

… to jsem ukazovala live v úterý 7. února 2017 přímo ve vysílání pořadu Dobré ráno na ČT2. Záznam  najdete v archivu Dobrého rána na webu České televize.

Přepuštěné máslo

Tyto muffiny jsem pekla mnohokrát, a tak můžu s klidem prohlásit, že místo mouky kukuřičné a rýžové použijte v pohodě a ve stejném poměru mouku špaldovou, když vás lepek tolik netíží.

A taky musím podotknout, že v dávce mufinů s kypřícím práškem od Natural Jihlava zůstal prapodivný ocásek chuti pracího prášku. To bych opakovat nechtěla. Raději používám a vřele doporučuji kypřící prášek z dm drogerie, jakožto sázku na jistotu.

Proč levandule?

Inu proto, že voní. A taky zlepšuje střevní peristaltiku a.. působí antibioticky a.. povzbuzuje slinivku břišní k vyšší tvorbě enzymů a.. uklidňuje, zejména tlumí bolesti hlavy psychického původu. Levandule v podstatě nemá kontraindikace, ale herbář uvádí, že po dobu těhotenství a kojení  není doporučována.

Bezlepkové mufiny s kokosem, citronem a levandulí

Hodí se k hubnutí?

Kukuřičná mouka zažívací trakt prohřívá, tím pádem podporuje trávicí oheň, v ájurvédě tzv. agní. Když dobře hoří trávicí oheň, potrava se dobře spaluje. Když se dobře spaluje, nic se neukládá.

Nicméně je důležité si uvědomit, že to neznamená nacpat se muffiny k prasknutí a myslet si, že to tělo spálí. To nespálí.

Vždy záleží na stavu trávicího ohně. Nejlépe spaluje konstituční typ Pitta dóša, nejhůře Kapha dóša, protože má právě pomalý metabolismus. Proto Kapha dóšu, která tak pomalu spaluje tyto muffiny lze doporučit, zvlášť v případě, že do nich přidáte i tu levanduli.

Všechno o dóša typech a vašem konkrétním typu a nastavení předávám v on-line kurzu Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

Bezlepkové muffiny s kokosem, citronem a levandulí

Suroviny:

  • 100 – 120 g polohrubé kukuřičné mouky (bio nejlépe)
  • 50 g jemné rýžové mouky
  • 1 vejce pokojové teploty (domácí, z farmy,.. žádné trojky)
  • 150 ml mléka pokojové teploty (kokosové nebo oříškové)
  • 100 g rozpuštěného přepuštěného másla – ghí
  • 110 g plus dvě lžičky panely / tmavého třtinového cukru / cukru muscovado
  • 70 g strouhaného kokosu – nebo mix kokos a mleté mandle
  • 3 lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 1 lžíce sušených levandulových květů (2 lžíce čerstvých) – raději ne v těhotenství a malým dětem NEBO vanilkový cukr
  • šťáva z jednoho citronu – asi patnáct, dvacet lžiček
  • špetka soli

Postup:

Rozpalte troubu na 170 horkovzduchem, 180 obyč.

V míse metličkou prošlehejte rozpuštěné ghí se sladidlem. Přilijte mléko, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte. Přilijte tři, čtyři lžíce teplé vody. Prošlehejte.

V jiné míse vidličkou načechrejte mouky, sůl, kypřící prášek, kokos, případně mandle a levandule nebo vanilkový cukr.

Vsypte sypké do tekutého a promíchejte.

Lžící přeneste do forem na mufiny. Posypte čím chcete – sezam, drcené konopné semínko, černucha,…

Pečte 20 minut.

Šťávu z citronu smíchejte se dvěma lžičkami panely či jiného sypkého sladidla. Důkladně rozmíchejte.

Vytáhněte z trouby, mufiny propíchejte špejlí a lžičkou nanášejte citrónovou cukrovou směs – na každý mufin aspoň dvě lžičky.