Janské ořechy

Když mi před několika lety dal rozhlasový kolega s potutelným úsměvem ochutnat podivně hnědavou hmotu ze zavařovačky, nečekala jsem zázraky. A od té doby jsou Janské ořechy pro mě synonymem vrcholné delikatesy. Dokonale mi v chuťové paměti utkvěly.

Dostaly jsme s kolegyněmi recept a pověsily ho na nástěnku. Nikdy se ani jedna z nás k jeho realizaci neodhodlala. Jde totiž o pěkně promakaný proces. Ale když se nenecháte odradit – to vy se jistě nenecháte – a celou kandovací ořechovou cestičku bod po bodu projdete, bude vás v cíli čekat báječná pochoutka.

Když jsem pak po letech k tomu zjistila, jak blahodárné účinky má ořešák na naše zdraví, nedá mi to, abych se s vámi o ten recept nepodělila.

Janské ořechy

Suroviny:

  • 2 kg ořechů trhaných na sv. Jana – 24.6. (letos je méně teplo, sbírejte klidně i týden po sv. Janu, dvě kila dají celkem asi 60 kusů)
  • 2 kg cukru krupice
  • 3 kusy celé skořice
  • lusk vanilky
  • 20 hřebíčků

Do omytých (použijte jemný kartáček) ořechů udělejte pletací jehlicí několik otvorů, zalijte je vodou a nechejte 14 dní odležet. Přičemž vodu každý den vyměňte za čistou. Update: kdo neplete, může použít třeba špičatý kuchařský teploměr. Špičatá špejle je při tvrdosti ořechů na nic, láme se. K čištění ořechů použijte rukavice a zástěru. Pokud tedy nechcete mít žlutohnědý nádech na rukou.

Po 14 dnech dejte máčené ořechy do vroucí vody a vařte tak dlouho, až sami spadnou z jehlice, kterou je vyzkoušíte. Ořechy vyjměte a dejte zchladit do studené vody.

Začínáme kandovací počty: 1 kg cukru uvařte ve 2/3 l vody asi 30 minut, nechte zchladnout, vložte ořechy a nechte naložené do druhého dne.

Druhý den ořechy vyjmeme ze sirupu. Sirup samotný přivedeme k varu, přidáme k němu 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a opět vložíme ořechy.

Třetí den ořechy vyjmeme, sirup opět přivedeme k varu a přidáme dalšího 1/2 kg cukru a svaříme. Necháme vychladnout a vrátíme ořechy.

Čtvrtý den ořechy vyjmeme, sirup povaříme a přidáme koření – 3 kusy celé skořice, lusk vanilky a 20 hřebíčků, povaříme a necháme vychladnout. Ořechy do směsi opět vrátíme.

Pátý den ořechy vyjmeme, sirup chvíli povaříme a do vychladného opět ořechy vrátíme.

Šestý den ořechy vyjmeme a sirup vaříme tak dlouho, až se táhne jako ridší med. Do vařícího sirupu vhodníme ořechy a ještě 1 minutu vaříme.

Jsme u konce: ořechy naplníme do sklenic, zalijeme sirupem a uzavřeme víčkem nebo celofánem.