Dýňová buchta a krém s kakaem

Dýňová buchta na plechu

Dva plechy během tří dnů, váš zájem a nutnost udělat nové letáky. Tohle vše mě nasměrovalo k foťáku a počítači, abych se tu teď sladce dýňově rozepsala.

Protože tam, kde vařím veřejně není obvykle trouba, dostává se na blog většina sladkých receptů. Už teď mám v záloze další dva slané, oba však budou výzvou na páteční (7. října 2016) show se mnou na Vivat Zelňák. Dýňová buchta tedy zůstala na blog. Zase sladké. 

Verze bez mouky

Pikantní na celé této triviální zeleninové buchtě je, že jakmile budete mít namíchanou tekutou část, můžete z ní kus odebrat a upéct si dýňovo-kakaový KRÉM BEZ MOUKY = bez lepku. Dá se péct dohromady v troubě současně s tím, jak pečete obvykle buchtu.

Ten krém je kakaově čokoládový, jí se lžičkou a malá miska je málo. Osobně mi jede víc, než celá buchta dohromady. To proto, že kombinace dýně, kakaa a vajíčka je na trávení o mnoho lehčí, než stejný trojboj doplněný o mouku. I když použijete mouku bezlepkovou, třeba mandlovou, bude buchta vždy sytější a těžší.

Dýňovo-kakaový krém

V našem rodinném světě ovšem obilniny mají pevné místo, takže o buchtu se perou děti. Skvělá je i coby svačina pro dceru do školy. 

Dýním, kakau, krémům a buchtám zdar!

A bacha, tentokrát měříme všechno na gramy, i tekutiny!

Dýňová buchta s kakaem a karobem

na plech o max.velikosti 24×36 cm

Suroviny:

  • 100 g přepuštěného másla nebo mix másla a olivového oleje
  • 90 g panely nebo cukru muscovado
  • 1 vejce ze dvora
  • 200 g čerstvé dýně (použila jsem hokkaido, hodí se muškátová, máslová)
  • 200 g mléka (živočišné či rostlinné, ideál mandlové)
  • 300 g mouky (špaldová, pohanková, mandlová.. vyzkoušejte)
  • 2 vrchovaté lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • špetka růžové himálajské soli
  • pár špetek mletého kardamomu, skořice, zázvoru.. samostatně nebo mix dle chuti
  • volitelně nasekané mandle nebo oříšky
  • 4 lžičky prášku z nepraženého kakaa
  • 1 lžička karobu

Postup:

Troubu předehřejte na 170 horkovzduchem (180 obyč.).


Dýni nakrájejte na kostky (kromě hokkaido všechny oloupat) a dejte podusit doměkka. Pak slijte a rozmixujte na husté pyré.


V jedné míse metličkou prošlehejte rozpuštěný tuk s cukrem. Přidejte lžíci teplé vody, prošlehejte. Přidejte vejce, prošlehejte. Přilijte mléko, prošlehejte.


Přidejte dýňové pyré, prošlehejte.


V malé misce smíchejte kakao a karob s trochou vody.

Chcete-li krém bez mouky, smíchejte světlou tekutou část s oním kakaem, karobem a trochou vody. Nalijte do vymazané ohnivzdorné misky.


V další míse promíchejte a vidličkou načechrejte mouku, kypřící prášek, sůl a koření.


Do sypké části přimíchejte mandle nebo oříšky a přidejte ji do tekuté. Celé promíchejte.

Polovinu vlijte na plech a druhou půlku smíchejte s kakaovou tekutinou. Tu pak nalijte na světlou část na plechu, můžete vidličkou promíchat a vytvořit mramorování.


Všechno dejte do trouby (buchtu i krém) a pečte asi 20 minut.