Citrónový tvarohový bochníček s mákem

Tento recept je legendární, peču jej tradičně na kurzy a další akce a vždy slaví úspěch. Poprvé jsem zkusila přidat mák dovnitř a je to božské.

Chuť bochníčku je specificky citrónová a trik spočívá v tom, že citrónovou šťávou se napouští až po upečení. Doteď jsem si myslela, že bez toho citrónu to nejde. Až jsem jej tam zapomněla aplikovat a světe div se, než jsem si na citrón vzpomněla, polovina bochníčku okamžitě zmizela v útrobách přítomných jedlíků 🙂

Takže vězte, jde to i bez citrónové šťávy. Zkuste tak i tak a uvidíte, jaká chuť bude ta nejlepší pro vás.

Citrónový tvarohový bochníček s mákem

na 1 formu – srnčí hřbet

Suroviny:

  • 200 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky (nebo pohankové)
  • 50 g mandlové mouky (jemně mletých mandlí) + trocha na vysypání formy
  • 90 g másla (ideálně přepuštěného) + kousek na vymazání formy
  • 30 g olivového oleje
  • 100 g panely (sušená třtinová šťáva) nebo cukr muscovado, případně tmavý třtinový
  • 200 g tvarohu (ideálně z farmy)
  • 2 vejce (ze dvora)
  • 50 ml mléka (kravské, kozí, rostlinné – jak je libo)
  • 1 lžička jedlé sody (bez hliníku)
  • 1 bio citron
  • špetka soli
  • volitelně špetka mletého kardamomu
  • 100 – 150 g čerstvě umletého modrého máku
  • trocha cukru do máku

Postup:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu, vytáhněte je proto alespoň půl hodiny před přípravou z ledničky. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.

Formu na srnčí hřbet vymažte tukem (ideálně máslo) a vysypte trochou mandlové mouky.

Žloutky oddělte od bílků. Žloutky utřete postupně s panelou (3 lžičky si nechte na polevu), máslem (a olejem) a nakonec s tvarohem a mlékem. Přidejte najemno nastrouhanou citrónovou kůru.

Smíchejte mouky společně s jedlou sodou a špetkou s soli (případně kardamomem). Moučnou směs přisypte do tekutého základu.

Bílky ušlehejte na sníh (pomůže k tomu i špetička soli). Směs zamíchejte opatrně do těsta.

Namletý mák spařte horkou vodou (nejprve dejte asi 6 lžic a případně přidejte tak, aby se mák s vodou promíchal, ale příliš nezřídl) a oslaďte dle chuti.

Polovinu připraveného těsta vlijte do formy, na něj dejte spařený oslazený mák, pokryjte zbývajícím těstem a pečte v předehřáté troubě 30 až 40 minut nebo tak dlouho, dokud špejli zapíchnutou do bochníčku nevytáhnete suchou.

Mezitím připravte polevu: vymačkejte šťávu z citrónu (můžete ji pak přecedit přes jemné sítko) a smíchejte ji se 3 lžičkami panely.

Po vytažení z trouby propíchejte bochníček špejlí a mírně zchladlý přelijte citrónovým sirupem.

Nepropásněte další vypečené recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.