Takový, jaký jste ještě nejedli. Vážně. Švestkový koláč, do kterého jsem dala jednu kouzelnou surovinu, kterou by vás do koláče nenapadlo dát. A ta má na svědomí výjimečnou chuť a vláčnost.

Když používáte jako kypřící látku při pečení jedlou sodu, potřebujete k tomu, aby správně kypřila mít v těstě kyselou složku. Tou může být třeba jogurt, ale když nechcete použít kysaný mléčný výrobek, můžete do těsta kápnout pár kapek citronu. To jsem dělala doposud.
A pak přišel okamžik, kdy nebyl citron. V lednici byl ale oxymel.
Co je oxymel?
Oxymel je starodávný recept na fermentovaný jablečný ocet s medem a bylinkami, používaný jakožto léčivý přípravek.
Můžete si jej jednoduše vyrobit sami doma smícháním 100 ml jablečného octa s 200 – 300 g medu – do této substance naložíte bylinky dle vašeho výběru. Směs necháte za každodenního protřepání fermentovat dva až tři týdny. Pak slijete tak, abyste odstranili bylinky oxymel je hotový.
Zázračný přídavek v koláči, který má na svědomí vláčnost a zajímavý chuťový tón je právě oxymel.
Nemáte-li oxymel, klidně použijte šťávu z limetky nebo citronu, poslouží dobře. Ale vřele doporučuji si oxymel vyrobit. Nebudete litovat.
Švestkový koláč
Suroviny:
- 100 g oleje (mix olivový se slunečnicovým)
- 100 g třtinového cukru (lze použít i kokosový)
- 20 g teplé vody
- 2 vejce
- 200 g mandlové mouky + trocha na vysypání formy
- 50 g mletého bílého máku (lze použít i modrý) – případně mák můžete nahradit mandlovou moukou
- 1 lžička oxymelu (nebo limetkové či citronové šťávy)
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 2 lžičky mleté skořice
- špetka růžové himalájské soli
- švestky
Postup:
Troubu předehřejte na 180 stupňů Ceslia (170 horkovzduchem). Kulatou koláčovou formu vytřete olejem a vysypte trochou mandlové mouky. Švestky rozpulte a vypeckujte.
V míse metličkou umíchejte olej s cukrem, přidejte teplou vodu a chvíli šlehejte.
Přidejte vejce a znovu prošlehejte.
Přidejte oxymel, prošlehejte.
Přidejte mouku, mák, sodu, sůl a skořici.
Promíchejte, teď už budete potřebovat vyměnit metličku za špachtli.
Těsto vylijte do nachystané formy a do těsta vyskládejte půlky švestek.
Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut.
Zajímají vás další moje postřehy? Přihlaste se k odběru novinek…
