Domácí zmrzlina za 5 minut, banánová s mákem

Tenhle fígl je profláknutá záležitost. Zmrzlinami se to všude na netu jen hemží, a tak si i tady probereme, jak může domácí zmrzlina vzniknout bez zmrzlinového strojku za pět minut z toho, co máte vy osobně nejraději.

Základem tohoto ledového umění je zmrzlé ovoce. Bez něj to nepůjde, je třeba jej mít dopředu nachystané v mrazáku. Podmínkou je také vlastnictví výkonného mixéru, tyčový to nedá. I když jsem vyzkoušela, že stačí větší nádoba se sekacím nástavcem, kterou jako doplněk k tyčovému mixéru možná máte.

Domácí zmrzlinova a její základ

Z mrazáku vytáhnete ovoce a budete jej sekat s cukrem (domácím vanilkovým nebo s medem) a jogurtem, kysanou smetanou nebo s mlékem (nebo jejich kombinací). Stačí vědět, že ovoce musí převládat zhruba v poměru 3:1, jinak bude směs příliš řídká a vyrobíte místo zmrzky shake (ovšem po čertech dobrý šejk). Než budete mít poměr surovin v oku, je lepší startovat se zmrzlým ovocem a troškou jogurtu. Jogurt pak po částech přidávat až do požadované konzistence.

Nevyrábíte-li právě zmrzlinu pro děti, přidejte do základu oblíbený alkohol či likér. Kombinace chutí je otázkou osobních preferencí. Mými favority jsou jahody s pepřem, medem a jogurtem, banány s nemletým mákem a jogurtem nebo třešně a kávový likér se smetanou. Celou zmrzlinovou parádu v poháru (v kornoutku) můžete nakonec dozdobit čokoládovou nebo karamelovou polevou. Pohodička, co říkáte?

Domácí zmrzlina s banánem s mákem

2 velké porce do poháru nebo 4 menší do kornoutku

Suroviny i postup:

V mrazáku mějte nachystaný 1 zmrazený banán (oloupaný a nakrájený na kolečka). Do mixéru dejte 3 zarovnané lžíce hustého bílého jogurtu, oslaďte dle chuti (medem, moučkovým cukrem, sirupem) a přisypte lžičku až dvě makových semínek.

Z mrazáku přesuňte kolečka banánu do mixéru a hned mixujte do hutné konzistence, případně přidejte trochu jogurtu – potřebovat nebudete ani celý malý kelímek.

Zmrzku ihned podávejte – ozdobenou meduňkou a klidně politou karamelem. Ten však mějte taky připravený dopředu, zmrzka rychle povolí a je vteřinu od vteřiny tekutější.

Když nějaká zmrzka náhodou zbude, naládujte ji do tvořítek na ledňáky a šup zpátky do mrazáku.

Na fotce máte zmrzku v tekutější podobě, takto povolí, když ji chvíli necháte stát.

Nepropásněte další výživné recepty a přihlaste se k odběru novinek:

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.