Jahodový dezert, krvavý a sexy

Taková jednoduchá hračička pro milovníky jahod. Jahody jsou prostě sexy a tady navíc vypadají jako pěkně krvavé maso, proč ne, když mají v zásobě i cenné železo. Takže posílám zamilovanou zásilku: po jednom od mléčné varianty a bezmléčně bezlepkově čokoládové.

Když vám někdo posbírá, odstopkuje, omyje jahody a nakoupí suroviny, jsou tyhle dezerty rychlá pohoda. Ricottu volte opravdu kvalitní – koupíte v italských lahůdkách a u farmářů.

Tu čokoládovou variantu ve výsledku klidně nechte bez kysané smetany, když neradi mléčné výrobky. Zato nešetřete na kvalitní čokoládě a nebojte se koření, bez něj by čokoládová rýže neměla šmrnc.

Jahody jako lék?

Na netu různě píší:

  • z našeho domácího ovoce mají jahody nejvyšší obsah manganu (dobrá funkce enzymů látkové výměny)
  • vysoký obsah kyseliny salicylové s protizánětlivými účinky pomáhá při artritidě
  • draslík a třísloviny přispívají k čištění organismu
  • železo blahodárně působí na ty, kteří trpí chudokrevností a poruchami krvetvorby
  • červená barviva antokyany, bohatá na karoten, pomáhají pleti vyrovnat se s volnými radikály a ultrafialovým zářením
  • až 90 % vody a řada přírodních kyselin pomáhají v boji s ledvinovými a močovými kaménky
  • mají také antibakteriální účinky
  • vysoký obsah zinku, který v těle reguluje sekreci hormonu testosteronu, může mít vliv na sexuální naladění

Přeberte si to, jak vám mysl dovolí a pak si tu jahodovou parádu patřičně užijte.

Jahodový dezert s ricottou a sušenkami

Suroviny a postup zároveň:

Podrtím oblíbené sušenky, celiak volí třeba bezlepkové kukuřičné piškoty. Drť přijde na dno misky. Druhou vrstvou budou jahody rozmačkané s e sladidlem – javorový sirup (ovoněným vanilkou). Třetí vrstvu tvoří ricotta smíchaná s javorovým sirupem či medem a trochou mléka nebo syrovátky, aby nebyla tak hustá, můžete přidat špetku mletého kardamomu, aby se lépe trávila. Nahoru patří opět mačkané oslazené jahody. Zdobíme meduňkou a podáváme hned, nebo pak řádně vychlazené (sušenky naležením natáhnou vlhkost a budou krásně vláčné).

Čokoládová rýže s jahodami a kysanou smetanou

Suroviny a postup na 4 dezerty:

Řádně propláchnu malý šálek (2 dcl) kulatozrnné rýže pod tekoucí vodou. Dám vařit do hrnce se 4 šálky vody a špetkou soli. Přivedu k varu, zmírním plamen a vařím mírně za občasného míchání do lepkavé, táhlé konzistence – jako na rizoto.

100 g 70% čokolády rozlámu do ohnivzdorné misky, postavím nad kastrol s vroucí vodou tak, aby se dno misky vody nedotýkalo a čokoládu pomalu rozpustím. Odstavím a vmíchám do čokolády hotovou rýži.

Přidám sladidlo (med, sirup), špetku drcených kardamomových zrníček, špetku drcené sušené chilli papričky (nemusí být), špetku soli.

Dávkuji do skleniček, zdobím čerstvými jahodami, kopcem kysané smetany a lístkem máty, případně listem jahodníku (jedlé jsou listy měsíčních jahod).
Hned sním, ale vydrží (nedozdobené) v lednici několik dní.