मसाला चाय: Masala chai

Právě jsem dovařila čaj. Ano, ten indický masala chaiSměsku, co si podmanila svět a semínkem exotiky rozložila naši evropskou představu o čaji. Přesněji šlo o semínka (hodně semínek) a nerozložila, ale obohatila.

MASALA CHAI

… pro English speaking countries taky Chai tea a Chai tea latte má své kořeny ve staleté historii a domov v dálné Indii. Jeho síla tkví v kombinaci koření a čaje, cukru a mléka. Staří Indové brali čaj jako léčebný prostředek přírodní medicíny a v dnešní době také některé Masala chai směsi vychází z ajurvédy.

Receptů však existuje vícero a žádný z nich není závazný. Dokonce ani postup přípravy není jednotný. Jistá je jen hrubá skladba surovin.

Bez kvalitního černého čaje (ideálně Assam), koření (základ tvoří skořice, kardamom, anýz, hřebíček, zázvor a případně fenykl), mléka a sladidla se neobejdete. Směs pak můžete se vším všudy vařit rovnou a nebo si dáte práci se svařením vody s kořením a mléko, čaj a cukr přidáte později. Konec konců si Chai tea můžete dopřát i v sáčku. Pod názvem Chaipur jej produkuje J.J.Darboven. Jenže, znáte ty instantní věci, sáček je pořád jenom sáček a sáčkem zůstane. Jen se nesnažte nahradit nenahraditelné, zvlášť v tomto případě. Kdo nemá rád kardamom, dá si tam kardamom 😉 Koření nevynechávejte maximálně doplňte pomerančovou kůrou, pepřem nebo muškátovým oříškem.

Kromě svařáku a grogu neznám lepší zimní substanci. Masala chai je nealkopovzbudí (nezapomeňte na kofein v černém čaji) a zahřeje vyváženou kombinací horkého koření. To se ostatně opakuje v řadě indických receptů a společně s chilli má v horkém podnebí mimo jiné dezinfekční účinek. Jo, Indové pijí vlažný čaj při třicítce ve stínu.  Jenže my máme třeskutou zimu uprostřed Evropy, klepeme kosu, chceme zahřát, takže hurá na HORKÝ chai! Abych nezapomněla, on vás navíc zasytí!

Surovina po surovině

  • Čaj: použijte co nejkvalitnější černý sypaný, ideálně Assam či Darjeerling.
  • Koření: základ tvoří skořice, kardamom, anýz, hřebíček, zázvor a případně fenykl. Pro větší pikantnost přidejte pepř. Zkusit můžete i strouhaný muškátový oříšek, čerstvě nastoruhanou pomerančovou kůru nebo mandle.
  • Sladidlo: bílý cukr ujde, ale pro výraznější chuť zkuste cukr hnědý, palmový nebo Demerara. Použít můžete i med. Sladidlo v čaji podpoří chuť koření, proto jej rozhodně nezapomeňte!
  • Mléko: nejlépe plnotučné, dodá nápoji jemnost a sílu zároveň.
Masala chai v šálku

Masala chai od Věrušky

na 2 hrnky

Suroviny:

  • 2,5 hrnku vody (500 ml)
  • 2 čajové lžičky strouhaného nebo nasekaného zázvoru (cca 8 g)
  • 1/2 čajové lžičky anýzových semínek
  • 1/2 čajové lžičky fenyklových semínek
  • dva špalíčky skořice (6 g)
  • 1 čajová lžička semínek kardamomu
  • 5 hřebíčků
  • 2 až 3 vrchovaté čajové lžičky kvalitního sypaného černého čaje (Assam, Darjeerling)
  • 2 polévkové lžíce medu
  • 200 ml plnotučného mléka

Postup:

Vodu společně s kořením (zázvor, anýz, fenykl, skořice, kardamom, hřebíček) přiveďte k varu a vařte 5 minut.

Přidejte čaj a mléko, přiveďte těsně k bodu varu (pozor, ať mléko nepřekypí) a vařte  na mírném plameni dalších 5 minut.

Vypněte plamen a nechte pod poklicí dalších 5 až 10  minut stát. Chuť koření a čaje se ustálí.

Přeceďte přes jemné sítko do konvice, oslaďte a podávejte horké!

K oslazení v tomto receptu klidně použijte hnědý cukr a pro výraznější a pikantnější chuť zkuste ke koření přidat tři kuličky pepře. Množství v receptu vystačí na dva šálky, při větším počtu konzumentů suroviny patřičně znásobte. Přípravu trošku zkrátíte, když si dopředu nachystáte směs koření i s čajem. Tu pak svařte společně s vodou (opět přivést k varu, vařit 5 minut), přidejte mléko, pět minut povařte a ihned podávejte.