Švestkový koláč

Takový, jaký jste ještě nejedli. Vážně. Švestkový koláč, do kterého jsem dala jednu kouzelnou surovinu, kterou by vás do koláče nenapadlo dát. A ta má na svědomí výjimečnou chuť a vláčnost.

Švestkový koláč

Když používáte jako kypřící látku při pečení jedlou sodu, potřebujete k tomu, aby správně kypřila mít v těstě kyselou složku. Tou může být třeba jogurt, ale když nechcete použít kysaný mléčný výrobek, můžete do těsta kápnout pár kapek citronu. To jsem dělala doposud.

A pak přišel okamžik, kdy nebyl citron. V lednici byl ale oxymel.

Co je oxymel?

Oxymel je starodávný recept na fermentovaný jablečný ocet s medem a bylinkami, používaný jakožto léčivý přípravek.

Můžete si jej jednoduše vyrobit sami doma smícháním 100 ml jablečného octa s 200 – 300 g medu – do této substance naložíte bylinky dle vašeho výběru. Směs necháte za každodenního protřepání fermentovat dva až tři týdny. Pak slijete tak, abyste odstranili bylinky oxymel je hotový.

Zázračný přídavek v koláči, který má na svědomí vláčnost a zajímavý chuťový tón je právě oxymel.

Nemáte-li oxymel, klidně použijte šťávu z limetky nebo citronu, poslouží dobře. Ale vřele doporučuji si oxymel vyrobit. Nebudete litovat.

Švestkový koláč

Suroviny:

  • 100 g oleje (mix olivový se slunečnicovým)
  • 100 g třtinového cukru (lze použít i kokosový)
  • 20 g teplé vody
  • 2 vejce
  • 200 g mandlové mouky + trocha na vysypání formy
  • 50 g mletého bílého máku (lze použít i modrý) – případně mák můžete nahradit mandlovou moukou
  • 1 lžička oxymelu (nebo limetkové či citronové šťávy)
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetka růžové himalájské soli
  • švestky

Postup:

Troubu předehřejte na 180 stupňů Ceslia (170 horkovzduchem). Kulatou koláčovou formu vytřete olejem a vysypte trochou mandlové mouky. Švestky rozpulte a vypeckujte.

V míse metličkou umíchejte olej s cukrem, přidejte teplou vodu a chvíli šlehejte.

Přidejte vejce a znovu prošlehejte.

Přidejte oxymel, prošlehejte.

Přidejte mouku, mák, sodu, sůl a skořici.

Promíchejte, teď už budete potřebovat vyměnit metličku za špachtli.

Těsto vylijte do nachystané formy a do těsta vyskládejte půlky švestek.

Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut.

Zajímají vás další moje postřehy? Přihlaste se k odběru novinek…

Přijde vám za týden max. jedna zpráva plná postřehů ze světa výživy těla i duše.