Šafránová rýže

Tato lahodná šafránová rýže dokonce může ulevit při migréně. Jak? Ájurvéda je plná inspirace k tomu, jak výživou efektivně harmonizovat naše tělo i psycho-emocionální prožitky. Dnešní recept budiž důkazem.

Účinky koření hrají v tomto pokrmu hlavní roli hned po chuti, která je tak lahodná, že si ji na první ochutnání zamilujete.

Šafrán,

jak známo zlepšuje cirkulaci. Působí příznivě na reprodukční orgány, hustotu krve (činí ji tekutější) a protože je rovněž sedativní a antidepresivní, působí až nečekaně účinně právě při bolestech hlavy přecházejících až do migrény.

Šafrán

Šafrán má dle ájurvédy sladkou, svíravou a hořkou chuť. Harmonizuje všechny tři dóši.

Když šafrán zkombinujeme s kardamomem a hřebíčkem, vznikne podmanivá směs koření, která rýži krásně ochutí a dodá do ní výše popsané příznivé účinky, společně s trávení podporujícím účinkem kardamomu a zahřívajícím účinkem hřebíčku.

GreenPan rendlík

Jaká je ideální příprava?

Rýži doporučuji připravovat v rendlíku se silným dnem a ideálně s nepřilnavým zdravotně nezávadným povrchem, jako má GreenPan. Používám tento rendlík nesmírně ráda právě proto, že se v něm nic nepřipálí. Toto kuchyňské vybavení jsem koupila za skvělou cenu tady.

Šafránová rýže

2 porce

Suroviny:

  • 1/2 hrnku rýže basmati
  • 1 a 1/2 hrnku horké vody
  • 1 špetka šafránu
  • 1 lžička ghí
  • 3 hřebíčky
  • 3 tobolky kardamomu
  • sůl (růžová himálajská)

Postup:

Šafrán zalijte lžící vody a nechte nasáknout.

Rýži důkladně několikrát propláchněte ve studené vodě. Vodu vždy slijte a proplachujte až do chvíle, kdy voda z rýže nebude zakalená.

Propláchnutou rýži nechte okapat v cedníku.

V rendlíku rozehřejte ghí a vhoďte do něj hřebíček a kardamom. Minutku za častého míchání restujte.

Přidejte rýži, promíchejte a zalijte horkou vodou a přidejte šafrán i s vodou, ve které se máčel.

Osolte, stáhněte plamen a vařte do změknutí rýže. Trvá to asi 15 minut. Pak vypněte plamen a nechte rýži pod poklicí ještě 10 minut dojít.

Další skvělý recept se šafránem tentokrát na sladkou notu jsou bezlepkové šafránové cupcakes a v rendlíku se skvěle vaří i kaše, spoustu receptů na ně máte ve Vtipných kaších.