Menu
  • Výživa / Konzultace
    • Vědomá výživa a konzultace
    • Kuchařka Vtipné kaše
    • Ájurvéda v ❤️ Evropy
  • sezení / kurzy
    • Access Bars® sezení – uvolnění napětí
    • Access Bars® kurzy
  • Recepty
  • Akce
    • Kurzy a workshopy
    • Rozhovory a semináře
    • Vaření na ČT i live
  • O mně
  • Kontakt

Ájurvéda v ❤️ Evropy

Ájurvéda je systém tradičního indického lékařství s kořeny v dobách před 5000 lety nazpátek. Jejím cílem je udržení kvality života, uzdravování a dlouhověkost. Světovou zdravotnickou organizací (WHO) je uznána jako účinný medicínský systém. 

Ájurvéda vede k porozumění jedinečnosti každého člověka, jeho těla, mysli i vědomí. Toto pochopení je pak základem zdravého a šťastného života.

Ájurvéda zahrnuje prevenci, ale také veškeré formy zdravotní péče, které se splétají do uceleného léčebného systému. Součástí ájurvédy je také harmonizace těla, mysli a duše prostřednictvím výživy a úpravy životního stylu. Ájurvéda poskytuje informace o tom, které potraviny používat pro harmonizaci mého jedinečného těla, jak je upravovat a kterých kombinací se vyvarovat.

Celá tato nauka o kvalitě života stojí na znalosti energií a projevů pěti prvků – éter, vzduch, oheň, voda a země.

Éter

je nukleární energie, první projev vědomí, duchovní energie.

Vzduch

je elektrická energie, princip pohybu, smyslové a motorické pohyby, prána, životní energie.

Voda

je chemická energie, univerzální rozpouštědlo, drží funkčnost všech prvků.

Oheň

je zářivá energie, transformační procesy, metabolizmus, chápání, porozumění.

Země

je mechanická energie, pevná struktura, ochrana, potrava, přístřešek.

Z různých kombinací uvedených pěti prvků se skládají tři základní funkční principy, typy energie tzv. dóši, které jsou obsaženy ve všem živém i neživém – Váta, Pitta a Kapha (čti kafa).

Váta – energie p o h y b u.

Pitta – energie p ř e m ě n y, trávení a metabolismu.

Kapha – energie zvlhčování, s t r u k t u r y.

Tyto principy řídí v těle psycho-fyziologickou odezvu a patologické změny. Aby se člověk naučil, jak zůstat v rovnováze, musí pochopit vzájemné propojení a působení tří dóš. Každá dóša (dá se nazvat jako proměnlivost) je označením pro skupinu vlastností, jejichž pochopením a laděním lze docílit rovnováhy. Určují postavu, tvar nosu, očí, obličeje, únosnost, psychiku, charakter, hlad i žízeň, trávení i látkovou výměnu.

Své individuální nastavení (vaši unikátní kombinaci dóš), se kterým jste přišli na svět (prakrti) i své momentální nastavení (vikrti) zjistíte s pomocí ájurvédského učitele, doktora či praktika.

Zjišťuje se z tepu na zápěstí, vizuální diagnostikou a pomocí odpovědí na otázky týkající se jednotlivých kvalit vašeho těla i života. Na netu najdete spoustu testů, ve kterých si můžete pomocí těchto otázek své momentální nastavení přibližně zjistit. Často to však bývá dost zkreslené zjištění. Charakteristiku jednotlivých typů v kostce najdete tady Váta, Pitta, Kapha.

Komplexním průvodcem základem ájurvédy, dóša typy včetně základní orientace ve vašem dóša typu je on-line kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

Molekuly potravy, vzduchu a vody se stávají součástí buněk a vědomí. Na úrovni výživy se tak hmota stává energií.

Jíte-li sattvické potraviny, budete mít sattvické vlasnosti mysli a vědomí, což je láska a mír. A podpoříte tělo v jeho samoléčebných schopnostech, které jsou ohromné. Sattvická je přirozeně nasládlá zelenina a ovoce, listová zelenina, semínka, mandle, rýže basmati, ječmen, čistá voda, nezpracované mléko, surový med, ghí atd. Sattvická strava je lehká, přírodní, čistá, čerstvá, sezónní. Sattvickou pohybovou aktivitou je například jóga.

Jíte-li radžas, jste aktivní, bystří, rychlí, manažersky zdatní, ale také neklidní a v přemíře podráždění a vzteklí. Radžas jsou kyselé, kysané a mléčné produkty, vše pikantní, brambory, dýně, lilkovitá a košťálová zelenina, luštěniny, obiloviny, cukr, zpracovaný med, káva, čaj, alkohol, léky, drogy atd. Radžas pohybovou aktivitou je kardio (běh, cyklistika, aerobic, atd.), skvěle se hodí, když potřebujete rozhýbat tamas.

Jíte-li tamas, je vaše mysl pomalá, otupělá až depresivní. Tamas je maso, houby, hluboko zmrazené a průmyslově upravené potraviny, fast food, zbytky jídla z předešlého dne, tvrdé a zrající sýry atd. Tamas aktivitou je spánek.

Všechny uvedené kvality (sattva, radžas, tamas) mají svůj smysl. Ke šťasťnému zdraví vede harmonická rovnováha mezi nimi s co největší možnou převahou sattvy. 

Abrakadabra… z výše uvedených prvků se skládá i každá ze šesti chutí. 

– Sladká – Slaná – Pálivá – Kyselá – Svíravá – Hořká –

Její povahu však určují hlavně dva z nich, což pak koresponduje s tím, které chutě posilují a které naopak oslabují jednotlivé dóši. V každé potravině se chutě mísí, přičemž jedna či dvě jsou vždy dominantní.

Oheň, vzduch a éter jsou lehké prvky a mají tendenci stoupat, takže i chutě obsahující tyto prvky pohybují energiemi v horní části těla, což vyvolává lehkost – zejména pálivá a hořká chuť.

Země a voda jsou naopak těžké, klesají a ovlivňují více dolní část těla, vyvolávají tedy tíži – zejména sladká chuť. 

Díky znalosti působení chutí a svého unikátního dóša typu můžete pokrmy ladit sobě přímo na míru. Neméně důležitá je i znalost střídání dóš (bioenergií) v cyklech, tedy přírodních rytmech.. v průběhu dne, roku a etap života člověka. V obdobích, kdy dominuje naše nejsilnější dóša (dle vašeho typu) je třeba pečlivěji dbát o vyrovnávající potřeby. Takže například Pitta typy vyvažují zvýšenou Pittu nejvíce v létě a vždy mezi 10. a 14. hodinou denní. Více v článku tady…

Ájurvéda je praktickým nástrojem na cestě k poznání sebe sama a nakonec i na cestě k poznání podstaty bytí. Pochází však z Indie a suroviny či byliny jsou tedy poplatné zdrojům v této zemi. Pro nás, středoevropany, se více hodí všechny suroviny, které rostou tady. 

Komplexním průvodcem základem ájurvédy, dóša typy včetně základní orientace ve vašem dóša typu je on-line kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí.

Akce a vystoupení

  • Večery s ájurvédou před prázdninami
  • Jarní očista s ájurvédou
  • Mukhabhyanga – zažijte něco jedinečného

Pro tělo i duši

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…
  • Jak podpořit močové …

Témata – štítky – navigace

Ajurvéda Alergie Bez cukru Bez laktózy Bezlepkové Bez vajec bylinky Celiakie Cukroví Detox Dezerty Diety Dip Dobré ráno Džemy Fermentace Hlavní chody Houby Jarní sezóna Jedlý plevel Kaše Konzervace Kosmetika Krémy a oleje na tělo Letní sezóna Luštěniny Moučníky Nápoje Obědy Ovoce Pesto Pitta dóša Podzimní sezóna Polévky Pomazánky Pro celou rodinu Pro děti Pro těhotné Příkrmy Přílohy Raw Saláty Sama doma Seriál v Apetitu Sirupy Sladkosti Slané koláče Smoothie Snídaně Svačina TerapieChutí Veganské Vegetariánské Večeře Vánoce Váta Zavařování Zdravá výživa Zeleninové Zimní sezóna ájurvéda Články v Apetit veggie!

Pár obrázku z toho všeho, co tu najdete…

Červená řepa s quinoou
Nejvláčnější bezlepkový perník

Banánový chlebíček

Tymiánový sirup
Meruňkové celozrnné knedlíky


Minestrone
Jogurtová banánová zmrzlina s mákem

Meruňkový džem

Pohankový dortík s tvarohovým krémem

Kdo jsem

Průvodkyně vědomou výživou a ájurvédou, facilitátorka a terapeutka Access Bars® a máma tří dětí. Přináším informace, jak o sebe výživně pečovat v souladu se svou konstitucí. Ladím uvolnění těla a pouštění bloků z podvědomí tak, aby bylo možné žít více v lehkosti, radosti a hojnosti. Posouvám hranice toho, co jste si mysleli, že není možné. Jednoduše, chutně a s láskou.

Čím Tě podpořím

  • E-book Lehkost na talíři a v těle
  • Originální kuchařka Vtipné kaše
  • Kurz Energetika Tvého těla – objev, co Ti ne-sedí
  • Uvolňující péče Access Bars®
  • Certifikované kurzy Access Bars®
  • Inspirativní vysílání – vystoupení – akce

Novinky

  • Večery s ájurvédou p…
  • Jarní očista s ájurv…

Kontakt

Ing. Věra Strnadová

e-mail: veruska(zavináč)veruska.cz

© 2025 Ing. Věra Strnadová - všechna práva vyhrazena
Všechna doporučení v článcích uvedená vychází z mých osobních zkušeností a z použité literatury. Nejedná se o léčebné metody ani návody, jak se vypořádat s případnou nemocí. Aplikace uvedených rad záleží čistě na vašem osobním zvážení. Jakýkoliv projev nemoci či potíže, stejně jako kombinaci užívaných léků, bylinek a jídla doporučuji konzultovat s ošetřujícím lékařem.

Zásady cookies | Ochrana osobních údajů

Tvorba webových stránek Proweby.cz
Spravovat souhlas s cookies

Tento web používá soubory cookie, které pomáhají fungování webu a také ke sledování vaší interakce s naším webem.

Funkční Vždy aktivní
Technické uložení nebo přístup je nezbytně nutný pro legitimní účel umožnění použití konkrétní služby, kterou si odběratel nebo uživatel výslovně vyžádal, nebo pouze za účelem provedení přenosu sdělení prostřednictvím sítě elektronických komunikací.
Předvolby
Technické uložení nebo přístup je nezbytný pro legitimní účel ukládání preferencí, které nejsou požadovány odběratelem nebo uživatelem.
Statistiky
Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro statistické účely. Technické uložení nebo přístup, který se používá výhradně pro anonymní statistické účely. Bez předvolání, dobrovolného plnění ze strany vašeho Poskytovatele internetových služeb nebo dalších záznamů od třetí strany nelze informace, uložené nebo získané pouze pro tento účel, obvykle použít k vaší identifikaci.
Marketing
Technické uložení nebo přístup je nutný k vytvoření uživatelských profilů za účelem zasílání reklamy nebo sledování uživatele na webových stránkách nebo několika webových stránkách pro podobné marketingové účely.
Spravovat možnosti Spravovat služby Správa {vendor_count} prodejců Přečtěte si více o těchto účelech
Zobrazit nastavení
{title} {title} {title}