TerapieChutí: jablečný koláč z ovesné mouky a tvarohové šulánky s mákem. Psychologie sladké chuti

Sladká je konejšivá a láskyplná. Podporuje životní esenci, sílu a dlouhověkost. Sladká vzniká spojením prvku země a vody, je spojena se štítnou žlázou a to je 5. čakra – komunikace. Dále pak uzemňuje, otupuje pálení a taky v nadmíře (zvlášť z průmyslových sladkostí a cukru) podpoří kašel, tíži, otoky,.. a taky chamtivost a připoutanost. Toť moudrost ájurvédy.

RECEPTY K VIDEU

JABLEČNÝ KOLÁČ Z OVESNÉ MOUKY


1/4 hrnku rozpuštěného masla (80 g) smíchejte metličkou se 6 lžícemi panely a pak promíchejte se 2 žloutky. Přidejte 1 hrnek tekutiny (mléko, rostlinný nápoj). Postupně do tekuté směsi zamichejte 2 hrnky ovesné mouky (rozmixované ovesné vločky), lžičku perníkového koření, 2 hrsti mletých mandlí. Ze 2 bílků vyšlehejte sníh a opatrně vmichejte do těsta. Těsto vlijte na máslem vymazaný pekáček, povrch vyložte oloupanými a na měsíčky nakrájenými jablky a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 st. C na cca 20 min. Povrch koláče jsem na závěr potřeba směsí javor sirupu s vodou.

TVAROHOVÉ ŠULÁNKY (NOKY) S MÁKEM


150 g hustého bílého jogurtu smíchejte s 250 g tvarohu, osolte 1/2 lžičky soli (růžová himálajská), přidejte hrstku mletých mandlí a 1 vejce. Promíchejte a přidejte cca 150 g krupice (špaldové, pohankové nebo mix). Dobře promíchejte a klidně nechte chvíli odležet. Pak pomocí dvou lžic viz. video tvořte noky, které vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Podávám v mákem (modrý, bílý) a javor sirupem.

Jídlo vápníkem nadopovaný až na střechu. Noky jídala naše Běla jen tak bez máku na svačinku jako roční prcek.